Za svako pitanje stojimo na raspolaganju: +385 1 5530 386

REACH/CLP

Uredba REACH određuje poslovanje s kemikalijama u cijeloj EU, tako i u RH.

REACH zahtjeva od proizvođača ili uvoznika da registrira kemijske tvari u Europskoj agenciji za kemikalije (ECHA – European Chemicals Agency) te propisuje obveze proizvođača, uvoznika i daljnjih korisnika tvari pojedinačno, u smjesama i proizvodima, koje se proizvode ili uvoze u EU u količini iznad 1 tone godišnje.

Proizvođači i uvoznici dužni su osigurati podatke o svojstvima tvari koje proizvode, odnosno uvoze i iste koristiti kod ocjenjivanja rizika te utvrditi i preporučiti odgovarajuće mjere upravljanja rizikom. Bez podataka o tvarima koje se proizvode ili uvoze, proizvođači i uvoznici ne mogu ih stavljati na tržište.

Što je REACH broj, gdje piše i što znači ako ga Vaš proizvod ima ili nema? Nazovite nas za savjet!

 

CLP uredba zahtijeva od industrije da razvrsta, označi i pakira opasne kemikalije prije stavljanja na tržište s ciljem zaštite radnika, potrošača i okoliša.

Što mora pisati na naljepnici za detergente ili aerosole, a ne mora pisati u STL-u za isti proizvod i koje su najčešće greške u izradi deklaracija i uputa? Nazovite nas za savjet!

Koja je zakonski propisana veličina piktograma u odnosu na veličinu naljepnica? Nazovite nas za savjet!

UFI

UFI (engleski Unique Formula Identifier ili hrvatski jedinstveni identifikator formule) je 16-znamenkasti kod. Uskoro obavezan na etiketama proizvoda.

Kako bi se uskladile informacije koje uvoznici i daljnji korisnici trebaju dostaviti imenovanim tijelima, informacije o smjesama koje stavljaju na tržište i koje su razvrstane kao opasne temeljem njihovih učinaka na zdravlje ljudi i fizikalnih učinaka, Uredbom (EU) 2017/542 izmijenjena je Uredba CLP, točnije dopunjena dodavanjem Priloga VIII.

Prilogom VIII. određene su informacije koje treba dostavljati prema imenovanim tijelima, načinjene su dvije aplikacije koje će olakšati pripremu i/ili dostavu podataka (Poison Centres Notification format – PCN format i European Product Categorisation System – EuPCS) te je za potrebe lakšeg pretraživanja baza podataka i lakšeg pristupanja podacima propisana potreba identifikacije smjese temeljem jedinstvenog alfanumeričkog koda (jedinstveni identifikator formule – UFI) koji treba biti naveden na naljepnici smjese.

Comments are closed.

 • Atomium

  Želite biti sigurni da ste u skladu sa zakonom? Mi znamo što je potrebno. Iza nas je osamnaestogodišnje iskustvo na područjima uvoza, prometa, skladištenja i uporabe kemikalija.

 • Od svibnja 2018. godine na snagu je stupio novi propis GDPR o zaštiti osobnih podataka koji štiti osobne podatke korisnika, klijenata i zaposlenika naše tvrtke.

  Sigurnost i povjerljivost Vaših osobnih podataka (prema Općoj uredbi o zaštiti podataka 2018.) s naše je strane zajamčena

 • Kontakt informacije

  • Adresa: Kovinska 4a, Zagreb
  • Mobitel: 091 / 769 - 9903
  • E-mail: natasa.sedlar@atomium.hr, natalija.devetak@atomium.hr
 • Potražite nas na karti